Monday 5 December 2011

lauk yang biasanyer remaja suka....menyelerakan walaupun tidak semewah mana...


Masak asam terengganu ikan .( ikan apa2 pun boleh )
yang paling enak ikan tenggiri & ikan kekisi ( trg = ikang kisi)

Bahan2nya:


2 ekor ikan kekisi digoreng kekuningan..
5 ulas bawang merah dikisar bersama 1 ulas bawang putih
1cm halia ( anggaran shj.)di ketuk
4 sudu cili mesin
sedikit belacan
2 1/2 sudu mkn gula
garam + perasa secukup rasa ( kalau dlm family ader darah tinggi kurangkan perasanya)
2 sudu besar air asam jawa pekat
3 sudu mkn minyak masak
2 cawan air 
cara memasaknya


panaskan minyak masukkan bawang yg dikisar +  lada mesin.+  gula
biarkan ia garing dan naik bau kemudian masukkan air asam jawa ,sedikit belacan dan halia yang diketuk tadi.
kacau kemudian masukkan air +garam,+perasa...biar ia mendidih 
masukkan ikan kacau biar kan 2..3..minit ...siapppp ..( boleh juga masukkan tomato seg




lauk masak asam ning sedap dimakan bersama ikan goreng ..sayur campur..dan ulam nanas atau ulam raja & dlln



Sudi sudikanlahh mencubaa

No comments:

Post a Comment